12 December, Ta många och korta pausar

12.12.2019

Att ta många och korta pausar är ett tips som är bra. Det innebär både att man vilar hjärnan ofta och att man hinner få koll på trötthetsnivån. Ju längre hjärnaktiv man är desto mer kraft åtgår och plötsligt kan kraften ta slut. Innan man hunnit märka det eftersom man var så intensivt inne i tankeverksamheten /problemlösningen /samtalet /grupparbetet eller vad det nu var man höll på med.

Det är dock svårare än man tror att ta många och korta pausar, det är i a f min erfarenhet. När man väl är inne i något och har en massa bollar/tankar i huvudet, så är det lockande att fortsätta eftersom man vet att det tar lång tid att få in alla tankar i primärminnet igen. Alltså känns det ibland bättre att fortsätta tills man är klar än att ta en paus. Ibland kan det vara rätt att göra klart men pausen blir så mycket viktigare sen.

Att ta paus i fikarummet funkar inte jättebra för mig då det är mycket prat och inläggen kommer snabbt från olika håll med nya ämnen. Hur ska man hinna med att lyssna på det som sägs på flera håll parallellt och själv göra inlägg?

Bättre passar då minipausar som att gå och hämta ett glas vatten, hämta en ny penna i förrådet, gå på toa, öppna dörren och känna vad det är för väder och den typen av 'småärenden' som man gör själv.

Vilken sorts paus passar dig?