17:e December 2020

17.12.2020

Dagens tips går till dig som är chef: Bestäm inte saker över huvudet på en anställd som är hjärntrött utan ta med den i diskussionen om det som du upplever som ett problem. 

Det är sällan jag lägger tid och kraft på att belysa dåliga exempel för det tröttar och sänker humöret i onödan, men här kommer ett riktigt uselt exempel på när en chef bestämde saker utan att ta med den som det berörde. 

En god vän till mig fick ryktesvägen veta att hennes chef hade bestämt att hon skulle byta arbetsplats och omplaceras under en chef som redan hade varit elak mot min hjärntrötta vän. Och den personen hade chefen i ett tidigare skede varnat för.

Min goda vän trodde först inte på ryktet men tvivlet växte och inom kort ringde hon upp chefen och frågade om det var sant. Det var sant och det var enligt honom redan klart och bestämt. Han hade placerat om henne utan att kontakta henne, utan att informera henne, utan att informera facket och dessutom valde han att placera henne under den värsta tänkbara chefen.  

Han hade inte ens haft modet att själv berätta det för henne, utan det kom ryktesvägen.  Min vän blev väldigt upprörd och visste först inte vad hon skulle säga. Sedan sa hon, enligt henne själv, iskallt till honom: 'Det kommer aldrig att ske!' Jag kommer aldrig att jobba under den chefen. Det kommer ALDRIG att ske.'

Så modigt, så starkt att säga det. Och så blev det. Min vän lyckades ta sig från den arbetsplatsen till ett ställe där hon var välkommen, trots hjärntröttheten. Vilken tur att det fanns andra som kunde uppskatta henne och hennes kompetens. Hon blev sedan kvar där i många år och så vitt jag vet så gjorde hon ett bra jobb. 

Ett skräckexempel på dåligt bemötande. Hur hade det varit om chefen istället hade pratat med min vän, förklarat hur han såg på situationen. De kunde tillsamman ha tagit fram  alternativa lösningar på det problem som chefen ansåg förelåg. Kanske hade min vän bara behövt en bättre anpassad arbetsplats för att jobbet skulle fungera bättre. Så mycket oro, förtvivlan, frustration, maktlöshet och snudd på förnedring som hade kunnat undvikas genom att prata om saken!

Jag tycker att bästa lösningen till slut var det som skedde, att hon bytte arbetsplats. Hon borde inte vara kvar där. Verkligen inte. 

Ett stort hjärta och kram till dig, min fortfarande hjärntrötta och goda vän!