20:e December 2020

20.12.2020

Dagens tips: Låt hjärnan ha roligt. Även en trött hjärna vill ha roligt, det gäller att hitta lagom mycket stimulans  så att man mår bra utan att gå över trötthetsgränsen. Korsord och sudoku är lugn hjärngympa och man kan välja svårighetsgrad efter vad man förmår. 

Titta på roliga filmer, läs skämtsidorna i veckotidningar,  klura ut hur något fungerar eller hur du ska lösa något praktiskt. En stilla promenad där uppmärksamheten läggs på vad du ser, vilka dofter du känner och vilka fåglar du hör ger hjärnan något lagom att jobba med. Kanske bra dock att undvika stora motorvägar och byggarbetsplatser med mycket oljud ;-)

Gå in i en fantasivärld och bygg upp spännande händelser, låt berättelsen byggas på lite för var gång du går in i den. Repetera det du redan fantiserat ut och bygg på med fler händelser, detaljer, känslor etc. Att dagdrömma är behagligt och enligt mig ett bra sätt att låta hjärnan ha roligt. 

Eller plocka tuschpennor, penslar och målarfärg och spegla dagens känslor på ett papper. Det är härligt att få sprida ut färger och låta dem ta form till precis vad som helst. Hur avkopplande och roligt är inte det?!

Ett besök på ett konstmuseum eller en konsert (om man orkar förstås) ger också hjärnan nya intryck att roa sig med.

Jag bifogar en bild som man kan klura över. Varför hänger detta belysta konstverk under en bro Norrköping, vad består det av och hur har det kommit dit?