Bokmässan i Göteborg

04.11.2018

SÅ mycket som har hänt sedan förra bloggen. Jag har bl a presenterat min bok på bokmässan i Göteborg. Det var en fantastiskt upplevelse att få stå framför folk och prata om sin bok. Den upplevelsen önskar jag att alla som gillar att skriva får uppleva. Här en bild från mässan:


Så roligt att folk kom fram efteråt och ställde frågor, köpte boken och ville berätta om sin eller närståendes hjärntrötthet! Det finns många gripande historier om personer som kämpar i motvind med sin trötthet, med försäkringskassans regler, med jobb och arbetsgivare och i vardagen. Snacka om kämpakraft!! och i ett läge när man inte orkar speciellt mycket. Visst är det berömvärt när man t ex ser idrottare kämpa och vinna medaljer, vilken otrolig skicklighet de har i sitt utövande. En hjärntrött får dock inga medaljer hur mycket den än kämpar och ansträngningen sker helt i det tysta. I bästa fall anpassar man sig och tillvaron så att man ändå kan leva vidare - vad annat har man att välja på? En idrottare kan dra sig tillbaka från sin karriär, en hjärntrött har inte det valet utan får jobba vidare för att ta sig igenom vardagen.

Men åter till bokmässan: Jag fick signera mina böcker också, tänka sig. En helt ny erfarenhet ... men vad ska man skriva? Helst vill man ha en fyndig och uppiggande kort text till den som köper men då man inte känner personen i fråga eller den som ska få boken skapar det ett visst tankebryderi. Men det visade sig gå rätt skapligt ändå, en liten hälsning, en liten uppmuntran eller i de mest fantasilösa ögonblicken en 'Kram' följt av ens namnteckning. Roligt var det i alla fall, det är sällan jag står i blickpunkten så 'allt ljus på mig' en stund kändes roligt och annorlunda som omväxling.

Men hur klarar man av att delta på en bokmässa om man har hjärntrötthet? Ja det är en viktig fråga att ställa sig INNAN man åker dit. Det är en av de värsta miljöerna en hjärntrött kan vistas i - det är hög ljudnivå, prat från olika sceners högtalare samtidigt, oändligt mycket folk som står, går och vimlar runt. Jag gjorde så här:

1. Tog reda på så mycket som möjligt om mässan i förväg.

2. Tog ledigt från jobbet och vilade dagarna innan.

3. Åker ner 2 dagar innan mitt framträdande och tog det lugnt på hotellet.

4. Besökte mässan en kort stund ena dagen så att jag fick erfara hur det var, tog reda på var man kunde få lite avskildhet för vila. Öronen fyllda med öronproppar. :-)

5.  Dagen för mitt framträdande gjorde jag min grej under 30 minuter och besökte sedan avskilda vrår för att återhämta mig.

6. Lät familjen ta hand om återfärden.

7. Tog ledigt från jobbet dagen efter och vilade mycket hela kommande vecka.

Min förhoppning är nu att boken ska komma till nytta och jag önskar er lycka till ed hjärnkraften i era fortsatta liv.

/Anna