God fortsättning allihop!

11.01.2020

God fortsättning på det nya året och hoppas att det blir ett riktigt bra år! Vi började året med en familjeresa till Rom. Hur klarar man det med en hjärntrött person i gänget? Jo, alltså det går att resa men det krävs en del planering och hänsyn från övriga resenärer. 

Första grejen är att ta det riktigt lugnt före resan i flera dagar, helst veckor, för att bygga upp en liten reserv med hjärnkraft.

Andra grejen är att se till att man reser på vettiga tider så att normalt sovmönster kan upprätthållas. Kanske bättre att övernatta nära flygplatsen än att åka hemifrån okristligt tidigt.

Försök ordna så att du på flygplanet får en plats på vid fönstret. Då kan man lägga huvudet mot ytterväggen och sova utan att huvudet ramlar ner mot en okänd resenär. En jacka eller halsduk funkar bra som kudde, annars kan flygvärdinnorna vanligen bidra med något.

Utse en eller ett par 'reseledare' som tar fram plan för aktiviteter, sightseeing mm. Här är ena sonen väldigt bra på 'trafikplanering/kommunikationer' och den andre på 'dagsplanering/orientering'. De är numera vuxna, så ansvaret faller naturligt för dem, men även när de var yngre kunde de vara 'vägvisare' tack vara intresse för bl a orientering. Välj några saker att titta på så att det blir en lugn semester, allt kan inte hinnas med. 

Planera så att det går att vila extra någonstans varje dag. Bo centralt så man snabbt kan ta sig till hotellet för en liten lur för att sedan kunna gå ut och fortsätta turista. Ta med en tunn filt/handduk, ibland kan man hitta en plats, bänk eller strand att ligga och vila på. Denna gång gick det en dag att sova på sandstranden i Lido mitt i solskenet.

Kolla i förväg att hotellrummet ligger vid en lugn gata.

Sök upp restauranger där det inte är så mycket folk och ät gärna tidig lunch och middag, då är det färre gäster att trängas med.

Öronproppar är ett måste.

Blir det mycket folk är det bra att ha någon att hålla i, ibland tar jag rygg på min man, greppar hans jacka och bara följer efter tills vi kommit ut till en plats där det är mindre trångt.

Det blir mycket promenerande vilket är bra för sömnen, men ta med sömntabletter för säkerhets skull.

Ha sedan så roligt det bara går. Att uppleva saker utan att behöva tänka går rätt bra, Jag blir inte alls lika trött av att titta på saker och uppleva något nytt som av styrt tänkande som det oftast är på jobbet.

Det är så fascinerande att besöka platser som kända människor har skapat. Det känns både nära och långt ifrån, nära i plats, långt ifrån i tid. Tänk att stå där Julius Ceasar hade sitt forum, där Petrus är begravd, där heliga Birgitta bodde och där kristendomen har sitt epicentrum. Jag gillar också den goda maten och det fantastiska språket. Rackarns så många konsonanter de klarar att uttala i snabb följd. Borde lära mig italienska.