Goda kollegor är avgörande

03.02.2020

När livet är helt omkullkastat, inget kan göras på samma sätt som tidigare och man ska ta sig in i arbetslivet igen, är goda kollegor bland det viktigaste näst efter en bra chef. Tänk dig att komma tillbaka till jobbet, där allt går i full fart och ingen har tid med dig. Att du dessutom måste ta det lugnt och gå hem tidigt gör inte att vissa kollegor drar med dig i gemenskapen. De springer iväg på möten som du tidigare varit en självklar deltagare i utan att bry sig ett dugg om att du inte längre, läs 'för en tid', kan vara med i.  Fikarasterna är jobbiga eftersom de pratas så mycket om olika saker och samtalsämnena hoppar fram och tillbaka. Du blir sittande tyst eftersom det tar så mycket hjärnkraft att ens försöka hänga med i sammanhanget.  Du går hem och nästan skäms för att du inte kunde, läs 'orkade', vara ditt gamla glada jag. Nästa station är sängen där du i bästa fall somnar, i värsta fall inte somnar.

Tänk dig sen hur en kollega avsätter tid att i stora drag förklara vad som hänt medan du varit borta, som frågar vad du kommer att jobba med närmaste tiden, som bidrar och säger, 'Vad bra, det behöver göras, jag ska stötta dig så mycket jag kan. Säg till om det blir för mycket'. Personen håller sitt löfte när du går igång och jobbar, hon lyssnar, skrattar och förhöjer stämningen den stund du är där. Du känner dig sedd, välkomnad och stöttad. Du går hem  trött men glad, för det var så roligt att gå till jobbet. Även om det så bara är en kollega som är på detta vi, så kan hon förgylla hela ens tillvaro. 

Jag tror att båda varianterna finns på en arbetsplats, både de bra och de mindre bra kollegorna. Är man så lyckligt lottad att man har någon/några goda kollegor, så kommer det att gå så otroligt mycket lättare att ta sig tillbaka till jobbet. Jag önskar att alla människor kunde agera med det mänskliga perspektivet  främst, att ge till sina medmänniskor borde vara så mycket större och viktigare än att hinna med något till en viss deadline. Och varför kan man inte göra båda?! Några minuters intresse av en annan människa kostar inget. Och vänlighet är gratis. och det gör en enorm skillnad för en annan människa.