Höstdepression eller höstlugn?

15.10.2019

Drabbas du av höstdepression eller njuter du av lugnet? Sommaren är slut och det är långt till jul. Kanske tillhör du dem som lätt drabbas av en hopplöshetskänsla när kvällarna blir mörka och temperaturen faller. Som hjärntrött är det mycket att sörja. Man har tappat mycket av sin kraft, sin energi och tvingas till ett betydligt stillsammare liv. Det ser ofta rätt mörkt ut när man ser framåt i tiden. Hur ska man klara av att jobba nästa dag? Hur klara av alla år fram till pensionen? Hur klara av att inte räknas med? Att alltid bli förbigången på jobbet i hastighet, lön och erkännande? Hur klara av att inte vara den partner man en gång var hemma, Hur klara av vardagen?

Hur många kan förstå hur smärtsam denna sorg är? Sannolikt inte många. Den sorg man känner för allt som man inte längre kan göra kan ligga som en tung blöt illaluktande filt över ens tillvaro. Var får man utlopp för denna sorg? Vem står ut med att höra ens klagan, år efter år när det inte går över? Inte många. Har du någon som fortfarande står kvar vid din sida - grattis. Är du en av dem som blivit lämnad - kram till dig.

I vilket fall så är man ändå ensam i livet, man måste hantera det själv, det finns ingen som gör det åt en. Tyvärr!

När det är tungt brukar det lätta upp om man gör något. En promenad t e x kan vara avgörande för att humöret ska återvända en smula. De mörka tankarna skingras och plötsligt kan man känna sig lite nöjd över att man i alla fall har fått motion. 

Så här års är det så skönt att promenera, det är lagom temperatur, med en tunn tröja och en jacka så håller man sig varm och man kan ta ut stegen utan att bli svettig. Just innan löven faller är det så vackra färger på träd och i trädgårdar, det är ett färgstarkt nöje att ta in alla nyanser. Ett stort lugn lägger sig över mig, efter promenaden är det gott att dricka en kopp varm choklad, krypa upp i soffan  och bara mysa.

Vad är ditt bästa tips för att hålla humöret uppe?