Hur hjälper man hjärntrötta?

01.07.2022

Jag klurade i många år på hur jag skulle hjälpa min bror, som var mycket hjärntrött efter flera hjärnoperationer och strokes. Min egen hjärntrötthet var inte lika illa som hans. Hans ork sträckte sig till några minuters telefonsamtal/vecka, eller sällsynt - ett mycket kort besök hemma hos honom. Det var verkligen ingen lätt uppgift att kunna göra något som skulle underlätta för honom. Han hade svårt att orka med sällskap och prat. En aktivitet som att gå ut var inte att tänka på, det var i princip en omöjlighet med alla de intryck som han fick och inte kunde värja sig mot. Han finns inte kvar längre men jag klurar ff på hur man kan hjälpa hjärntrötta.

Jag har ställt frågan vid något tidigare tillfälle i en facebookgrupp och bland de svar som gavs var främst att man önskade mer förståelse från andra för den situation man befann sig i. Ökad förståelse skulle underlätta men kan man kräva det av andra?  Hur ska de kunna förstå om de aldrig varit hjärntrötta? Dessutom blir de i längden trötta på att man tjatar prata om det. För tjat blir det eftersom man inte blir fri från det (jag har inte tappat tron på att det ska bli bättre, för det har blivit bättre. Det tar bara så jädrans lång tid. Men efter 20 år är bättre). Tillbaka till tjatet, man lever i det, upplever det varje vaket ögonblick och det är omöjligt att bortse från det då det påverkar allt. Man måste orka för det är enda värdiga alternativet, men andra tröttnar rätt snabbt på att man ständigt pratar om det och inte orkar delta i aktiviteter. Dilemma.

Nåväl, hur vill just du bli hjälpt? Jag är seriöst intresserad och det går bra att maila dina svar till info@hamstream.se.