Identifierad med sina styrkor eller sin sjukdom?

15.11.2019

Har man varit sjuk länge eller haft hjärntrötthet (som inte är en sjukdom utan ett resttillstånd om jag förstått det hela rätt) länge så är hela livet påverkat av den nya situationen. Frågan är då om man identifierar sig med sin sjukdom eller om man trots denna identifierar sig med sina styrkor. 'Identifiera sig' kanske är starka ord, men jag hoppas ni förstår vad jag menar. Är en jag sjukling eller är jag en stark människa? hur ser jag på mig själv? Hur jag ser på mig själv kommer att styra vad jag tänker om mig själv. Det jag fokuserar på växer (det är jag övertygad om vad det än gäller), så det jag tänker om mig själv kommer att öka. Ju mer jag tänker mig sjuk, desto mer sjuk kommer jag att uppleva att jag är. Ju friskare/starkare jag tänker att jag är desto friskare/starka kommer jag att känna mig.  Verkar det rimligt?  Det är alltså viktigt hur man tänker om sig själv.

Sen finns det ju en massa andra människor som också tänker om en. Vad tänker de? Tänker de att jag är en sjuk, klen människa som inte orkar jobba ordentligt? Eller tänker de att jag är en superstark människa som klarar av att ha det som jag har det, och orkar jobba den tid som jag orkar även om det bara är hälften av vad de flesta andra orkar? Beundrar de mig för det jag gör? Njä knappaste, några enstaka möjligen. Jag misstänker att man i arbetslivet tycker lite syn om en hjärntrött person men att man nog anses som lite klen. Rätta mig gärna om jag har fel.

Men det andra tänker om en är ju inte sant ur ens egen synvinkel, (Man bör förstås inte låta sig påverkas av andras syn alltför mycket) och vilket är viktigast? Absolut det man tänker själv. Det är ju det som styr så det är viktigt att välja sina tankar. 

Det handlar om att det man fokuserar på växer.

Hur ser du på dig själv?