Jag lovade rapportera... Hoppa i sjön när det regnar!

06.02.2022

Jag lovade en gång för länge sedan att jag skulle rapportera efter att jag gått färdigt KBT-kurs för tinnitus. Huvudman för den var sjukvården och den pågick i 8 veckor, om jag minns rätt, med uppföljning ett par gånger efter kursens slut. En gång ganska direkt efter kursen och en gång 3 månader senare. 

Kursen var upplagd så att man varje vecka hade en text att läsa med uppgifter att göra och övningar att utföra. Varje vecka lämnade jag in en skriftlig rapport  om vad jag hade jobbat med, hur mycket jag hade gjort, mina upplevelser och hur jag tyckte att det hade gått att utföra allt. Min kontaktperson för kursen svarade på min rapport och så fick jag nya texter, uppgifter och övningar att göra kommande vecka. Allt skedde online vid datorn.

Det som var bra med denna kurs var att 

  • det var en onlinekurs, vilken sparade mycket hjärnenergi åt mig genom att jag slapp åka in till sjukhuset varje gång.
  • den pågick under en rätt lång tid. (2 månader).
  • det var olika delar med olika fokus varje vecka.
  • det var kontinuerlig kontakt med personen som handledde mig.  
  • vi även hade några online-möten för att stämma av läget face-to-face.

Ska man säga något negativt så var kursen

  • inte anpassad efter mig. Jag har tex jobbat mycket med mig själv och gjort och gör ff många avslappnings- och yogaövningar. (herregud jag har ju jobbat med min hjärntrötthet i 20 år!!! och hållt på med mental träning inom idrotten i typ 20 år innan det). 
  • anpassad efter personer som inte kan/vet speciellt mycket om sig själva.
  • lite väl mastig för en hjärntrött person.
  • helt ny, jag var en av de första som fick prova den så kanske är den bättre nu ett par år senare

Man mötte mig alltså inte där jag var, med all den kunskap jag har tillskansat mig genom åren. En färdigförpackad kurs blir ju så, det förstår vi nog alla, men ger den då det man behöver?

För min del var det alldeles för mycket fokus på avslappning. Avslappning har just ingen effekt på min tinnitus så det hade vi kunnat skala bort egentligen. Samtidigt ville jag inte döma ut kursen utan tänkte att jag skulle fullfölja den eftersom jag nu fick möjligheten att gå den.

Så vad fick jag då med mig därifrån . Jo jag fick några bra tips. Ett av dem, det bästa, var att man kan omtolka tinnitusljudet. Uppgifter för en vecka var att just omtolka ljudet och man skulle själva hitta en liknelse till ljudet. Jag fick liknelsen med regndroppar i havet. Så som det låter om man doppar huvudet under vattenytan när det hällregnar. Ett lite sötaktigt sorl av spröda frekvenser som bildar ett akustiskt dis. Jag gillar att bad och jag badar även när det regnar.  Undervattensljudet från regn mot vattenytan är för mig väldigt trevligt, det för med sig goda tankar och fina känslor för mig. 

Jag har tinnitus hela tiden men nu låter det mer som härligt sommarregn när jag badar och det ljudet /omtolkningen är mycket lättare att stå ut med. Det ni!  Så visst gav kursen något bra!

Jag vet inte hur er tinnitus låter men nästa gång det regnar och ni befinner er vid havet, en sjö går ju lika bra förstås, så hoppa i och lyssna på hur vattendropparna låter under ytan. Eller gör den omtolkning  på ett sätt som passar dig bäst!