Jobbiga erfarenheter?

17.03.2019

När man fått hjärntrötthet förändras livet, det fungerar inte att leva på samma sätt som tidigare. Ofta är det väldigt smärtsamt för man vill ju så mycket och helst vill man kunna leva som tidigare. Jag upplevde det som att man får bita ihop och kämpa på i hård motvind med en kraft som är mycket sämre än tidigare. Man tror man håller på att gå under och många i ens omgivning väljer att inte tro på en. Dubbel motvind... eller trippel... eller mer. 

För att göra det lite mer hanterligt så valde jag (det tog många år kan jag säga) att se på eländet som att jag samlade erfarenheter. Varje gång någon gjorde något som försvårade för mig valde jag att se det som en erfarenhet som jag kunde vända på.

Exempel: Ny chef ogillade att jag jobbade på distans en dag i veckan (vilket jag hade gjort i 15 år utan att möta problem från tidigare chefer).  Det blev jobbigt ett tag när hen inte ville lyssna på min motivering och jag fick besvära sjukvården om nya intyg mm.

Jag vände sedan detta till positiva tips: En chef bör

  1. Lyssna på sina medarbetare.
  2. Försöka anpassa arbetsmiljö och arbetsplats för hjärntrötta, bl a genom att överväga distansarbete. Att låta någon distansjobba emellanåt i vår teknologiska tid är inte svårt. Det är lätt att kontrollera att personen gör sitt jobb och ofta producerar då denne mer än i en stökig miljö på jobbet (gäller mig i alla fall). Givetvis beroende på vilken typ av jobb man har och att man är på jobbet så pass mycket att man hänger med i vad som händer där. 

På detta sätt har jag samlat jobbiga erfarenheter som sedan resulterat i tips som finns samlade i boken 'Hjärntrött med kapacitet'.

Kontenta: Allt jobbigt som sker går att vända till något som kan få positiv effekt.