Sömnbehov och frisyrer

30.03.2019

Alla vet att utan sömn klarar man sig inte särskilt länge. Ett par dygn kanske sedan blir det outhärdligt. De flesta människor har ett sömnbehov på ca 7-8 timmar /dygn, en del mer, en del mindre. Vi har en vän som sover 4 timmar/dygn och är fullt kapabel att driva ett intensivt företag på den vakna tiden däremellan, år efter år. Fantastiskt!

Där befinner sig inte vi och speciellt inte jag, Anna. Jag behöver dessutom sova 2 gånger per dygn. En vanlig nattsömn på 8 timmar  plus 1-2 timmar varje eftermiddag. Detta behov gör det lite svårt att jobba heltid, och vad jag än ska göra på dagarna som avviker från den vanliga rutinen att krypa ner i min sköna säng ca kl 15.00 behöver  värderas och planeras.

Det intressanta är att det går ganska bra att hitta sovplatser. På sommaren går det nästan att sova var som helst om man inte har för stora krav, t ex på en parkbänk (ex Paris m fl), bryggor (Lilla Bommens hamn Göteborg, gästhamnar i Stockholm m fl), klippskrevor, badstränder, baksätet på bilen, öppna torg (ja jag skämtar inte) och bänkar på utekaféer.

Även på vintern går det hitta platser men då får man vara lite mer finurlig och om sig och kring sig. Bord i konferenssalar (ex Älvsjömässan, Universeum  m fl), personalrum (Skansen, m fl). Ofta finns vilrum att låna på konferenscenter, ja på många platser. Svårast är att hitta någonstans att vila är på hotell, där det står massor av lediga sängar på dagarna... men de brukar ofta ha någon soffa i lobbyn där man kan halvligga.

Det är bra att alltid köpa någonting där man vill vila och vanligen går det bra om man frågar och berättar orsaken till att man behöver vila. 

Men visst händer det att man blir uppkörd  av snäsiga äldre damer som inte gillar att 'ungdomar' (jag har nu i a f passerat 50 :-) ) ligger och tar upp sittplatser oavsett om damerna tänkt sitta eller ej. Även poliser ogillar att man ligger på soffor på stan, men det har alltid löst sig när man förklarar varför. Liggande hjärntrött två-barnsmor på en bänk medan barnen leker i sandlådan bredvid. (Då var jag lite yngre :-))

Både poliser och snäsiga damer mjuknar betydligt när de hör orsaken.

En rolig grej var på ett universitet i Storbritannien, där var det ok att halvligga i en soffa men jag fick inte blunda för sova fick man absolut inte göra där. Man kom och tittade på mig med jämna mellanrum  och varje gång stirrade jag med vidöppna ögon för att sedan sluta dem direkt när de vände ryggen till...

Det är inte så ofta jag reser men visst går det och jag packar alltid med en sovfilt för som sagt - det brukar alltid gå att 'knö ihop sig' någonstans.

Men vad har detta med frisyrer att göra???

Jo mitt hår, vet inte om det möjligen är av underlig kvalitet, ställer sig i alla möjliga och omöjliga riktningar när jag sover och jag är inte speciellt road av att fixa till det, så att behöva göra det 2 gånger / dygn känns ogörligt. Det gäller att hitta en frisyr som inte trasslar till sig för mycket utan hänger ut sig själv i största möjliga mån.  :-)

Ha det bäst!!