Hjärntrött med kapacitet. Boken.

  • Känner du någon som har hjärntrötthet efter t ex en stroke, hjärntumör eller svår utmattning?
  • Någon som kämpar för att ta sig tillbaka till vardag och arbetsliv? 
  • Är du chef/ledare eller har du en kollega som är drabbad?
  • Har du råkat ut för hjärntrötthet själv?

Historien bakom boken

Att själva ha upplevt kaoset av att ha en hjärntumör, att få den bortopererad, att åter börja leva och sen ta sig tillbaka till arbete, är en bra grund att stå på för att skriva en bok med tips runt hjärntrötthet. Att dessutom stå bredvid när en nära släkting drabbas är en annan aspekt att uppleva hjärnproblem på. Vi drabbades båda av hjärntrötthet efter respektive operation. Mycket elände var det under många år, knappast intressant för någon att lyssna till, men vad har jag genom detta fått kunskap om som jag kan ge vidare till världen? Jo, jag har lång erfarenhet av hjärntrötthet och jag har upptäckt att hjärntrötthet kan upplevas ganska likartat mellan olika individer. Ett nytt liv uppstod efter operationen - inte så roligt kan jag tillägga för det mesta som jag kunnat göra förut kunde jag inte alls göra sen. Långsamt, långsamt får man skynda tillbaka ett litet steg i taget, anpassa sig själv, sin omgivning och utrusta sig med tonvis av tålamod. För tid tar det MEN jag är  fortfarande smart (ok allt är relativt, men jämfört med mitt tidigare jag är jag ff smart). Det ni, något att vara stolt över minsann, men hur kan jag få andra människor att förstå min nya situation när jag inte orkar som förr? 

Varför skrevs boken?

Jag upptäckte att det saknades mycket kunskap om hjärntrötthet hos många chefer och HR-personer, och även vänner och närstående. Många vet inte hur de ska bemöta en hjärntrött person. Många ser inte dem kamp man har att få till ett 'vanlig' liv och arbetsliv igen. Jag ville dela med mig av min erfarenhet och kunskap. Boken beskriver hur det är att vara hjärntrött och ger mängder av tips på hur man kan göra och vad man ska tänka på. Ingen 'rocket science' utan enkla görbara saker.

Tipsen bygger på både bra och dåliga erfarenheter, så istället för att beklaga sig så har jag vänt det dåliga till något bra, jag beskriver inte det dåliga beteendet jag mött utan skriver istället hur jag velat att man gjort istället.

En stor del av boken ägnas också åt tips till de som är drabbade av hjärntrötthet, för det är livsomvälvande att bli hjärntrött. 

Författarens bakgrund

Jag är utbildad systemvetare och har jobbat som programmerare, lärare, projektledare, chef och verksamhetsutvecklare och vet hur det är att ha ledande roller med personalansvar etc. Jag kan därmed se situationer ur flera perspektiv.  Och jag har väldigt svårt för att ge upp.


Respons/Vitsord från folk som läst boken

"Först vill jag tacka för en fantastisk bok med många kloka ord och bra tips både till patienter med hjärntrötthet och personer i deras närhet, anhöriga, chefer och även oss inom vården. Jag rekommenderar gärna boken till de patienter jag träffar som kan ha nytta av den." /Rehabpersonal US

"Jag var påläst om hjärntrötthet tyckte jag, läst litteratur, gått kurs och träffat folk med hjärntrötthet - men vilken chock att själv få Hjärntrötthet. Din bok är den bästa jag läst, med fakta och känslor."

"Tack så mycket för en riktigt bra bok!! 😃👌
Tänkte låna ut den till en del. O även ta med till HR på jobbet"/ J Holmström

"Har läst din bok, den är fantastiskt bra och mycket uppskattad både av mig själv som är opererad och strålad för en tumör... Samt av vänner jag känner som har hjärntrötthet! Fantastiskt bra med tips och så mycket vi drabbade känner igen oss i!" /S Johansson

"Fick tips om denna bok tidigare o är nu stolt ägare till ett läst exemplar. Inger hopp men framförallt tips till omgivningen. De kan oftast vara den största utmaningen." /A Dellve

"Jag tipsade Neurorehab att köpa in den, så de har beställt den nu." /A Dageryd

"Anna Hamström, ... har skrivit en fin bok som heter "hjärntrött med kapacitet" som jag kan rekommendera. /P Rystam